Ankare

Även kallat band eller "making a point", är en tunga, spets som är blockerad av två eller fler brickor på motspelarens hemmaplan.

Back game

Är en strategi som man kan använda när man har kommit betydligt efter i spelet, och har en eller flera ankare på motståndarens hemmaplan. Planen är att vänta på att motspelaren lämnar en blotta, och därefter slå ut motspelarens bricka. För att sedan förhindra att motståndaren tar hem sin utslagna bricka måste man lägga en blockad, helst en "prime" på motståndarens hemmaplan.

Blitz

Målet i en Blitz är att stänga ute motspelaren genom att blockera tungor på hemmaplan när motspelaren har en eller flera brickor på barriären.

Blockadspel

Blockadspel är ett spel där man spärrar in motspelaren bakom en blockad av flera tungor. Den ultimata blockaden är "prime" - blockad av sex tungor.

Checker

Bricka. Varje spelare har 15 brickor, spelpjäser att flytta runt på spelplanen, brädet.

Doublets

Även kallat "allor", är kast där båda tärningarna har samma tal (två treor, två fyror osv.). Vid "doublets" får spelaren flytta dubbelt så många steg som tärningarna visar. Har man två treor, får man flytta fyra gånger tre steg på vilket sätt man vill. Man kan, exempelvis flytta en bricka sammanlagt 12 steg eller så kan man flytta två brickor sex steg var. Man kan även flytta fyra brickor tre steg vardera om man så önskar.

De bästa sajterna

Poker.se · Backgammon.se

Poker.se

Störst i Sverige på poker

Spela nu
1x2.se · Backgammon.se

1x2.se

Odds & betting online

Spela nu
Trav.se · Backgammon.se

Trav.se

Gratis travtips varje dag!

Spela nu

Termer fortsättning

Hit

Är att slå ut motspelarens bricka genom att placera brickan på barriären. Detta kan ske när motspelaren har placerat endast en bricka på en tunga.

Holding Game

Holding Game är ett positionsspel där man har ett ankare (en tunga som är blockerad av två eller flera brickor) på motspelarens hemmaplan. Målet är att hindra motspelaren att ta hem sina marker så länge som möjligt.

Leaving a blot

Även kallat "blotta", är när motspelaren placerat endast en bricka på en tunga. Det är då möjligt att slå ut den ensamma brickan.

Pip

Mått på avstånd på brädet beräknat på tungornas nummer, t.ex. tunga 13 är sex pips från tunga 7. Pip kan även betyda ett öga (en prick) på tärningarna.

Prime

Är band på sex tungor i rad. Man kan helt blockera motspelarens nästa drag om man har band på sex tungor i rad.

Racing position

Det är ett spel där motståndarna inte har någon kontakt med varandra, som t.ex. att blockera en tunga på motståndarens hemmaplan. Det hela går alltså ut på att få hem sina brickor så snabbt som möjligt, för att sedan flytta ut dem från brädet. Om man är en nybörjare kan detta vara en god spelstrategi.

The bar

Det är muren eller barriären som delar brädet i två delar. På barriären placeras de brickor som blir utslagna av en "hit".

Touching down

Det är när man landar med en bricka på en tunga enligt den ena tärningens siffra, och sedan fortsätter flytta samma bricka enligt den andra tärningens siffra.

Tunga

Även kallat Point eller Spets, är en av de 24 trekanter, spetsar som finns på spelplanen. Tungorna är numrerade från 1-24 eller 2 × 1-12.

Testa andra spel online

Poker.se · Backgammon.se

Poker.se

Störst i Sverige på poker

Spela nu
1x2.se · Backgammon.se

1x2.se

Odds & betting online

Spela nu
Trav.se · Backgammon.se

Trav.se

Gratis travtips varje dag!

Spela nu